Ett mästerskap att minnas

EM i Huskvarna blev ett mästerskap att minnas för en lång tid framåt.

Foto: Eskil Laago

European Mountainbike Championships på Huskvarnaberget 2016. Vem hade trott att det skulle hända? La Lepre Stanca är stolta att ha varit del av arrangörsgruppen för ett mästerskap som vi kommer att minnas för en lång tid framåt.

Några dagar innan julhelgen 2014 hälsades Enrico Della Casa, den alltid leende Generalsekreteraren för Europeiska Cykelförbundet, välkommen till ett snöfritt Jönköping (och Huskvarna). Han var ackompanjerad av, den tillsynes, något buttre tekniske mtb-delegaten Thierry Maréchal från Beligen. Målet var att utvärdera om banor, stad och organisation skulle kunna duga för ett Europeiskt Mästerskap i mountainbike.

Två dagar senare åkte de hem med en dos småländsk gästvänlighet och vi själva, i den då ännu lite löst sammansatta organisationen, något mer insatta i vad det innebär att anordna ett internationellt mästerskap. Della Casa fick även med sig en bruten fot hem till Italien, vilket ledde till en jul på sjukhus. Vi vet hur man smörjer beslutsfattare och inleder förhandlingar som ni förstår.

De första stegen mot ett EM i Sverige togs, omedvetet, under våren 2014. Det saknades arrangör av MTB-SM det året och efter lite om och men så togs beslut att arrangera det vid Hallbystugan i Jönköping. Ett snabbt ihopkokat samarbete mellan fyra föreningar, med fördelaktiga skillnader, i en ohelig allians; IKHP, Jönköping CK, Hallby SOK och La Lepre Stanca. Samma föreningar blev nu arrangörer av Mountainbike-EM 2016 och La Lepre Stanca hade som huvudansvar för att inför och under EM sköta kommunikationen i alla tänkbara former. Locka publik, informera och entusiasmera. Efter att det nästan skämtsamt (14 dagar efter avslutat SM), i facebookgruppen för Jönköpings Cykelallians, skrevs ett “ska vi inte ta och anordna EM?” till att UEC knackade på dörren gick det fort. Tiden fram till EM gick fort och EM var över fort. Men ett EM blev det. Och som det blev det!

"Local boy" Martin Setteberg tar bronset en magisk kväll!

Foto: Eskil Laago

I fyra dagar skulle EM pågå. Fyra dagar med ett späckat program. Fyra dagar som skulle locka publiken till Huskvarnaberget.

Det säljer sig inte sig självt. Att skriva upp de lokala cyklisterna, berätta om de svenska hoppen och de internationella stjärnorna rullar på. Att utbilda en sportintresserad publik hur en mountainbike-tävling går till funkar det med. Men det krävs ett element till för att de ska lossna på riktigt. Magiska prestationer!

EM inleddes med härliga motionsrace innan EM-nationerna ställde sig på startlinjen för stafetten, Team Relay. Speaker Roberto Vacchi skrålar i bakgrunden. Favoriterna Schweiz med världens bästa mountainbike-cyklist Jolanda Neff tar första guldet. Sverige får stort stöd runt banan men ingen toppdag men det kändes som den första dagen satte ribban vad som komma skulle. Om stafetten lockar så mycket folk vad händer då resten av dagarna…

Fredag kväll är nog mitt, och många med mig, starkaste EM-minne. Faktiskt ett av ytterst få idrottsevent som gett mig gåshud. Sprinten (XCE) skulle avgöras, på herrsidan med världsmästaren, europamästaren, senaste världscupvinnaren och sex svenskar på startlinjen. En uppspelt Roberto Vacchi, hedersmedlem i LLS såklart, som speaker, en gryta fylld av publik, sol, värme, utsikt. Tycker kvällen har beskrivits så bra som det går av Jönköpingsposten Torbjörn Berlstedt. En “sjukt stor upplevelse”. Hur mycket vi än lägger upp bilder och filmer i sociala kanaler så är det ju cyklisternas prestationer som gör det. Att få se Emil Linde plocka ett historiskt guld och framförallt för oss lokalpatrioter, Martin Setterberg, Hallby, Jönköping, Huskvarna, Sweden ta bronset inför en galen publik var såklart den magi man bara drömmer om. Och skulle definitivt ge gensvar i form av ännu fler besökare under lördagen och söndagen.

Jenny Rissveds på väg att ta hem Sveriges tredje medalj under EM i Huskvarna.

Foto: Eskil Laago

Vi behöver inte gå in i detalj på varenda minut av de avslutande XCO-racen. Månne fick vi också se de blivande OS-guldmedaljörerna så tillbaka allt motstånd under söndagens elittävlingar?

Vi hade knappt hämtat andan från fredagskvällen förrän lördagens första XCO race satte igång med damjuniorerna. Det var såklart trist att vi inte fick se Ida Jansson tävla, en av Sveriges absolut största cykeltalanger, då hon bröt armen några veckor innan EM. Herrjuniorerna bombade iväg under eftermiddagen innan det var dags för Jenny Rissveds. Banan på Huskvarnaberget hade redan nu visat sin obarmhärtiga förmåga att slå ut de bästa. De tuffa stigningar och stökiga utförskörningarnas drog isär fälten. Rissveds och Frei (SUI) slogs länge om guld och silver men superklättraren Frei knep till slut förstaplatsen. Svenske förbundskapten, Anders Ljungberg, hade satt ett mål med tre medaljer från EM och det uppdraget var i och med Rissveds silver slutfört.

Söndagens main event, nånstans 10000 människor på plats. Jolanda Neffs och Julien Absalons graciösa slakt av allt motstånd. Ett publikhav och ljudvall uppför Strutsabacken som tryckte fram inte bara svenskar utan alla som kämpade sig uppför. En bana byggd för publiken, sol, utsikt, fika. Jo det blev rätt bra det där. Vi har tappat räkningen på artiklar och instagrambilder som proklamerar hur fint Huskvarna var, hur bra tävlingar var med mera. Tack Hallby, Jönköpings CK och IKHP för den här gången!

Vi blickar framåt. Finns så mycket att ta göra. Men vi kan njuta ett tag till.

 

Nedför the Fall of Fia!
Absalon segrar! Med några av de 70 ackrediterade journalisterna som backdrop.
Invigning av EM med de yngsta cyklisterna!

Fler Gazzettas
Se alla Gazettas

La Gara Lepre Stanca 2017

Lördagen den 30 september bjuder vi in till La Gara Lepre Stanca 2017. Vi bygger vidare på det vinnande koncept med ride & race grupper där fokus

Gazzetta