Historien om La Gara – det sado-social mästerskapet

La Gara Lepre Stanca

Foto: Ca

La Gara Lepre Stanca heter vårt egna klubbmästerskap och betyder "Tävlingen den trötta haren". Ett ungt klubbmästerskap men redan fyllt med så mycket historia och allt började en frostig oktobermorgon 2011...

Historiens första La Gara
Via bloggen som är grunden till det vi idag kallar La Lepre Stanca bjöds det in till historiens första La Gara den 22 oktober 2011. I inbjudan kan vi läsa om att det var 12 km individuellt tempo (Tappa A Cronometro, ”tidtagnings etapp”), med höjdpunkter som Col du Sandseryd. Kraven för att kunna delta var minst sagt lite speciella, då vi ännu inte hade bildat förening (se inbjudan). Anmälningarna trillade in och med några dagar kvar till start var det dags för officiell lottning.

Inför tävlingsdagarna skrevs det om Magnus Axerud och favoritskapet och den evige outsidern Martin Funck.

Jag vaknade upp tidigt på tävlingsdagen, tittade ut genom fönstret på Mariebo, den annars mossgröna gräsmattan var vit av frost och det såg halt ut på asfalten. Tanken slog mig att vi eventuellt skulle behöva ställa in vårt första mästerskap. Så blev det som väl inte utan vi var 15 cyklister som kom till start, inte nog med det i start & målfållan agerade Gustav Wass tävlingsledare, Alex “The Schitz” Jangmo agerade fotograf och i ett skogsbryn hittade vi även en ung Fredrik “bama” Rostedt med kameran i högsta hugg. (klicka på länkarna för att se deras bilder på tävlingen)

När alla 15 åkare hade kommit in i mål kunde Fredrik  Karlsson och Maria Funck Strahl titulera sig mästare, då båda hade utklassat allt motstånd i respektive klass, om någon skulle vara intresserade att testa bansträckningen från 2012 så hittar ni den här och för den inbitne La Gara historiken så finns lite nörderi här.

La Gara La Lepre Stanca var fött och här följer historien om dess resa till idag.

2012 års upplaga kom att bestå av en prolog (individuellt tempo) och ett linjelopp där prologen låg till grund för en omvänd jaktstart på linjeloppet.

För att bygga vidare på vårt sociala cyklande fick vi idén om den omvända jaktstarten. Vi startade med en individuellstart på linjeloppet där första man/kvinna från prologen startade sist. Tanken med detta var att alla deltagare skulle komma in i mål ungefär samtidigt utan att det skulle påverka slutresultatet allt för mycket.

Tävlingsbanorna utgick ifrån LLS-metropolen Bratteborg, och till årets upplaga hade Fredrik “bama” Rostedt hittat ut från skogsbrynet och seglat upp som storfavorit. Det var dock Divison Süd & Nord som kom att dominera tillställningen i Bratteborg. Helena Holmgren från Divison Nord vann damklassen och Lars Karlsson från Divison Süd vann herrklassen i en rafflande klungspurt som det kom att prats om i många år.

La Gara 2013 summeras kanske bäst i bilderna nedan, det var nämligen året då vi lånade in vår vän Christer Hedberg och satte honom på en motorcykel för att bevaka mästerskapet. Njut av resultatet själva! 

2013 var också året då Nicke Hallgren döpte La Gara till det “sado sociala klubbmästerskapet”, helt enkelt ett socialt mästerskap där man har möjlighet att köra slut på sig helt, om man vill!

Vi hade dragit en runda på ca 10 mil via Landsjön, Ramsjön, Haurida, Bunn, Röttle och hem via Kleva. Under dessa 10 mil avverkade vi 10st spurter och gemensamt rull och fika däremellan. Vid varje spurt delades det ut poäng och det blev rafflande spurter i både herr och dam -klassen. Anna Jansson visade sig vara starkast i damklassen i hård kamp mot Sara Lindqvist, Gustav Larsson/Wass vann herrklassen som hade sitt avgörande i sista backen/spurten – Södra Kleva . Här hittar ni mer bilder som Christer Hedberg plåtade 2013.

 

Lagtempo med smak av brevet blev upplägget 2014.

Vi slängde ut ett 40-tal checkpoints i Jönköpings län, delade in alla deltagare i 4-cyklisters lag och gav dem väldigt tydliga instruktioner. Plocka så många checkpoints som möjligt genom att ta en selfie vid respektive checkpoint och tagga bilden med #lagara2014, ta er till Tabergstopp för en obligatorisk fika mellan 11.00-12.30 och se till att vara i mål innan kl 15.00. De som tar mest checkpoints vinner, enkelt tänkte vi i tävlingsledningen!

Men det visade sig att det inte var så enkelt då bara ett lag lyckades med att hinna till den obligatoriska fikan på Tabergstopp och därmed kunde Lasse, Rille, Benji och Urre titulera sig mästare 2014.

Nytt deltagarrekord 2015 då vi räkna in hela 75 glada cyklister på startlinjen.

I all sin enkelhet bjöd vi in till en helt vanlig 10 mils runda, med förhoppning om att hittat lite nya vägar för den inbitne Jönköpingscyklisten. Du valde själv om du ville starta i race (tävla om mästartitlarna) eller ride (njut av en skön dag i sadeln). Start och mål var placerat vid Stavåkra i Hovslätt och rundan gick över Angeredshestra, Komosse, Bottnaryd, Järstorp & Sandseryd med ett obligatoriskt lunchstopp på Wallgårda IP där grabbarna från Nonsens stod för underhållningen.

Som ensam tjej i tävlingsklassen kunde Anna Jansson återigen titulera sig mästarinna efter ett par timmars cykling och i herr klassen stod Ola Evesjö som vinnare efter att Fredrik “Bama” Rostedt punkat bort sig i Bottnaryd.

Nu ser vi fram emot La Gara 2016 den 24 september, där vi tillsammans skapar ny historia! 


Fler Gazzettas
Se alla Gazettas

La Gara Lepre Stanca 2017

Lördagen den 30 september bjuder vi in till La Gara Lepre Stanca 2017. Vi bygger vidare på det vinnande koncept med ride & race grupper där fokus

Gazzetta