Förutom att cykla så gillar vi att dricka kaffi. Här har vi samlat lite bra kaffiställen.

Vi gillar starkt kaffe och gärna något fint tilltugg, kanske ett wienerbröd, surdegsfralla eller äppelpaj. Öppettiderna bör vara generösa för att vi gillar att starta tidigt på dagen. Läs mer om Sveriges bästa cykling ? i Jönköping och Huskvarna med omnejd, hitta rutter och tips både för mountainbike och racer på Cycling Jönköping. 

Skriv in era favoritställen i kommentarer eller lägg till på kartan (krävs inloggning).

Kartan…

Jönköping/Huskvarna med omnejd har fantastiska förutsättningar för mountainbike (och landsvägs-cykling för den delen). Det råder iallafall ingen brist på banor och stigar, det gäller ju dock att hitta dit och även hitta stigar som passar dig. Så vi tar en liten sammanställning (även om inte allt är med…).

Och as always – visa hänsyn till andra skogsnjutare, hälsa och var glad, vissa tidpunkter kanske det är mindre lämpligt att cykla i vissa områden och vissa platser bör man inte cykla på alls, tyvärr. Håll iaf utkik framöver så bjuder vi inte till lite MTB-tillfällen. N+1 är det ju som gäller så även om du rullar mest landsväg så finns ju alltid plats för en MTB också.

Hallbystugan – Vid Hallbystugan finns flera kilometer mtb-bana. Hallby MTB har märkt upp banorna tydligare i år (även SM-banan från 2014) och det finns även nya delslingor i området. Här finns också den s.k. ”tekniken” en platt men kurvig sträcka med små byggda hinder/gupp (som dock går att rulla bredvid). Ett måste för alla! Övriga området har sina rötter, tuffa men korta stigningar och givetvis lite större utmaningar i form av Kings Landing och The Wall, ni märker när ni kommer dit.

Olsbobanan – sedan Cykellistan´s järngäng räfsade fram banan i tallskogen har det varit fokus på att vara en bana för alla, stor som liten, nybörjare som fartjagare. Tar dig nånstans från 13-20 minuter att köra det långa varvet (ca 5 km). Det blir en del start/stopp med många kurvor som gör att du kan ha lungorna på utsidan om du ligger i men som sagt banan passar alla utan stora tekniska utmaningar och men ett fåtal små/korta uppförsbackar. Film från banan. Följ cykelbanan längs med riksväg 40 från Axamobadet, ta höger mot Olsbo och håll sedan utkik efter skyltar på vänster sida efter ca 1 km.

Torsviks stenbrott – Bana som byggs och underhålls av Thomas Bråhn (Team Öster Cykel), möjligen lite svårare att hitta. Men via Strava kanske ni får en uppfattning. Värt ett besök! Liknar ingen av de andra banorna minst sagt; tekniskt utmanande, linjeval och att trycka till rätt i de intensiva stigningarna är viktigt, tveka inte. Till och med lite utförskörning på kal stenhäll från toppen av stenbrottet. Och nya utökade slingor är snart klara.

HuskvarnabergetIKHP, hitta hit. Här har körts både SM och SWE-cup i många år. Just nu lite diskussion om banans uppmärkning och dragning med LS. Det är många som delar på Huskvarna-berget och dessa olika spår helt enkelt. Men berget bjuder på stendrop och olika klurigheter, rotiga partier och en och annan dödande stigning (i skuggan av Klevaliden). I övrigt finns en del stig runt Stensholm, John Bauer-leden leder mot Gränna dock en del delar som är stökiga men en trevlig utflykt. Nere i dalen i Huskvarna, närmare bestämt i Bråneryd finns också en pumptrack att leka runt på.

Vista – här arrangerar Jönköpings CK tävlingen Vista Mountain (Västgötacupen) som sägs vara Sveriges äldsta MTB-tävling. Fint flow på kuperad bana, några av de lite mer doserade kurvorna är to-die-for. Utgå från Vistavallen och leta dig uppåt. Även här inte alltid öppet för åkning ska sägas men just nu utreds möjlighet att göra den permanent (lite osäker vad som gäller just nu dock!).

Tenhult – Tenhult SOK Markerad bana i Husvagnsmeckat, på några korta delar samsas man med löpare. Blandad körning, även en rolig teknikdel och lite stenhäll så har absolut sina utmaningar. Hitta hit.

Vattenledningsparken (och Stadsparken) – Runt om Vattenledningsparkens dammaroch J-Södras träningsanläggning Odensberg finns många små stigar blandat med rejäla stigningar på bredare spår, det finns mycket att utforska på liten yta och nära stan. Även fina nedförslöpor på ett par minuter. För den som vill träna sin teknik över lite rötter och större sten/stenhäll finns en område att leka på vid Åsendammen. Rullar ni ner till banvallen Tokarps koloniområdet så rekommenderas att fortsätta bort mot Hassafall och skogarna ovanför Hovslätt, dit kommer du via den klassiska banvallen så finns det några möjligheter att vika av, alternativt går det att ta sig fram längs Tabergsån.

Drar du åt andra hållet från Vattenledningsparken över till Stadsparken rekommenderas att ta vägen i skogen bakom Södra Vätterbygdens Folkhögskola där finns också en hel del stig att ta del av vid en snabb runda nära stan.

Bankeryd – I området runt Bankerydsleden finns många fina vyer och stigar och det går också att ta sig längs med åsen bort mot Habo. Tänk på att leden går igenom naturreservat så följ eventuella cykelförbud som gäller. Det är också fint att leta dig fram i morgonsolen på stigen längs med Vättern från Domsands sandstrand in till Jönköping!

Strömsberg – Strömsberg med omnejd är vackert och kuperat. Tänk på att delar är naturreservat, anvisad väg som gäller där alltså. Och om inte annat så kan du stå på i backen upp till Skinnersdal, du belönas med en vacker vy över Jönköping och Vättern. Härifrån fortsätter Södra Vätterleden till Banarp och vidare, du kan förvisso också fortsätta hela vägen till Mullsjö, framförallt på grusväg men också lite stig och traktorväg.

Väl i Mullsjö så har Friluftsfrämjandet gjort i iordning en MTB-slinga som utgår ifrån Mullsjö Friluftshotell, 4 km och en 70 hm finns även en kortare och enklare slinga men också en bana för de flesta. Här hittar du banan på STRAVA. Vill man ta sig ännu lite längre så hittar ni 10 uppmärkta MTB-leder av olika svårighetsgrad samt en pumptrack i Isaberg!

Givetvis finns en del annat att cykla på runt vad gäller stigar vid Axamo/Västersjön (plant och lättcyklat) eller i skogarna övanför Åsasjön med ”Bengans backe” som utflyktsmål och utmaning. Och såklart en massa annat.

Men halva grejen är väl kanske att leta sig fram på nya stigar där man inte varit förr. Om inte annat så kör LLS lite mtb-tillfällen framöver så då kan vi passa på att besöka lite olika platser!